poruk*SPA*

 Latviski По русский In English


Šņabi taisa no naftas?


Ja ilgstoši centrifūgā vai virpā griež šņabi Sibirskaja vodka (eksistē arī citas variācijas nosaukumos), tam vidū izveidojas tumša stīdziņa – tā kā nafta, tā kā piķis, tā kā melna gļota. Tas pierāda, ka šņabi mūsdienās taisa nevis no graudiem, bet no naftas pārpalikumiem. Šādus brīnumus vīri bieži vien cits citam stāsta saviesīgās sarunās. Turklāt ne brīdi nešaubās par stāsta patiesumu, jo draugs vai drauga draugs, nudien, pats esot izmēģinājis! 
Komentē Ida Jākobsone, Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultātes asociētā profesore, Latvijas Starpaugstskolu akadēmiskās maģistra studiju programmas Uzturzinātne direktore: “Šņabis pēc ķīmiskā sastāva ir ļoti vienkāršs – tas ir etilspirta (C2H5OH) un ūdens (H2O) maisījums. Ja etilspirts, kas ir šā dzēriena pamatā, nav attīrīts un tajā ir nokļuvuši dažādu organisku, kā arī sīki dispersu neorganisku savienojumu piemaisījumi, kas nav vizuāli saredzami, centrifūgējot pie lieliem apgriezieniem, tie var apvienoties un veidot lielākus “agregātus”. Var gadīties arī, ka šīs daļiņas šņabī nokļūst etilspirta atšķaidīšanas procesā, ja nelieto destilētu vai speciāli attīrītu ūdeni. Piesārņojums var rasties arī no traukiem, kuros etilspirtu pārvadā. 
Pārtikā lietojamo alkoholu gan parasti gatavo nevis ķīmiskā ceļā, bet rūgšanas procesā no labības graudiem, taču arī rūgšanas procesā var veidoties blakusprodukti – karbonilsavienojumi un augstākie spirti, ko tautā sauc par “fūzeļiem”. Attīrīšanas process ir ļoti svarīgs – spirtu vairākkārt filtrē un pārdestilē, lai nekas no šiem kaitīgajiem savienojumiem nenokļūtu dzērienā. Kas notiek, ja cilvēki dzer nepietiekami attīrītu šņabi? Labākajā gadījumā – garantētas pamatīgas galvassāpes! Taču karbonilsavienojumi ir kancerogēni, un, nonākot cilvēka organismā, tie var izraisīt dažādas nevēlamas reakcijas un slimības, kuras ir ļoti grūti vai pat neiespējami izārstēt. 
Slikti attīrītam alkoholam mūsdienās vairs nevajadzētu būt, jo ir taču dažādi pārbaudes dienesti. Tomēr, ja par kādu dzērienu rodas šaubas, vajag informēt Pārtikas un veterināro dienestu, kura rīcībā ir mūsdienīga laboratorija un kvalificēti speciālisti, kas spēj identificēt jebkura alkoholiskā dzēriena ķīmisko sastāvu.” 
Komentāri (0)  |  2009-11-15 02:01  |  Skatīts: 2962x         Ieteikt draugiem       TweetMe   
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ